Ajattelin, että välillä on hyvä kerrata ihan perusasioita. Halusinkin tähän alle listata mikä on kosmeettinen valmiste?
Kosmeettisella valmisteella tarkoitetaan ainetta tai seosta, joka on tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien kanssa (iho, hiukset ja ihokarvat, kynnet, huulet ja ulkoiset sukupuolielimet) tai hampaiden ja suuontelon limakalvojen kanssa, tarkoituksena yksinomaan tai pääasiassa näiden osien puhdistaminen, tuoksun muuttaminen, niiden ulkonäön muuttaminen, niiden suojaaminen tai pitäminen hyvässä kunnossa tai hajujen poistaminen.
Kosmeettisia valmisteita ovat muun muassa:
- - ihovoiteet, -emulsiot, -vedet, -geelit ja -öljyt,
- - kasvonaamiot,
- - saippuat,
- - hajuvedet,
- - kylpy- ja suihkuvalmisteet,
- - ihokarvojen poistovalmisteet,
- - deodorantit ja antiperspirantit,
- - hiusvärit,
- - permanentti-, suoristus- ja kiinnitysaineet,
- - hiusten muotoilu-, puhdistus- ja hoitoainevalmisteet,
- - parranajovalmisteet (voiteet, vaahdot, vedet),
- - meikkaus- ja meikinpoistovalmisteet,
- - huulille tarkoitetut valmisteet,
- - hampaiden ja suun hoitovalmisteet,
- - kynsienhoitovalmisteet ja kynsilakat,
- - ulkoiseen intiimihygieniaan tarkoitetut valmisteet,
- - auringonsuojavalmisteet,
- - itseruskettavat valmisteet,
- - ihonvalkaisuvalmisteet ja
- - ryppyjenehkäisyvalmisteet.
Kosmeettiseksi valmisteeksi ei katsota ainetta tai seosta, joka on tarkoitettu nautittavaksi, hengitettäväksi, injektoitavaksi tai istutettavaksi ihmiskehoon. Esimerkiksi tatuoinnit ja kulmakarvojen, ripsirajojen tai huulten korostaminen kestopigmentoinilla eivät ole kosmetiikkaa.
Tuotteet käsitellään yleisesti tapauskohtaisesti, aina kun ei ole selvää minkä alaisuuteen kyseinen tuote voisi mennä. Jos tuotteen katsotaan olevan lääkevalmiste, ottaa Fimea asiasta selvää. Mikäli Fimea katsoo, että kyseessä ei ole lääkevalmiste, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira voi osaltaan ratkaista, onko kyseessä terveydenhuollon laite tai tarvike. Toiminnanharjoittajaa suositellaan varmistumaan tuotteensa luokittelusta ennen tuotteen markkinoille saattamista.
- Lääkevalmisteiden luokittelu / Fimea
- Terveydenhuollon laite tai tarvike / Valvira
- Biosidivalmisteet /Tukes
Kukas sitten tätä kaikkea oikein valvookaan?
Lainsäädännön kosmeettisille valmisteille asettamien velvoitteiden noudattamista valvovia viranomaisia ovat Suomessa Tukes ja Tulli. Tukes valvoo markkinoilla olevia valmisteita. Tulli valvoo kosmetiikan maahantuontia ETA-alueen ulkopuolelta. Tullilla on oikeus valvoa myös ETA-alueelta jaeltavaa kosmetiikkaa, tuotteiden varastoinnin yhteydessä (Suomen Tulli /elintarvike- ja kulutustavaravalvonta). Kosmetiikan valvonta on riskiperusteista ja viranomaiset valvovat pistokokein, että kosmeettiset valmisteet täyttävät niille asetetut vaatimukset. Kuluttajien tekemät ilmoitukset mahdollisesti haitallisia vaikutuksia aiheuttavista valmisteista selvitetään markkinavalvontakeinoin ( mm. selvittämällä valmistajalta ja maahantuojalta koostumus). Tukes seuraa lisäksi mm. RAPEX-järjestelmän kautta tulleita ilmoituksia kosmeettisista valmisteista.
Toivottavasti jaksoitte lukea, vaikka olikin raskasta tekstiä vähän pähkinänkuoressa :)
Lähde: http://www.tukes.fi/kosmetiikka
Ihanaa välillä kerrata näitäkin asioita!:D tosi hyvää tekstiä, ei ainakaan pääse unohtumaan nämä asiat, kun pääsee kertaamaan!:)
VastaaPoistaJoo hyvä näitä kertailla, mukavasti just tälleen tiivistettynä! :)
VastaaPoista